Puhdasta tyyliä – Niinmun’ design

Hyvin monella vaatedesignmerkillä on tarinansa. Usein vielä sellainen, joka vaikuttaa siihen, miten vaatteita katsoo. Ennen tarinan kuulemista vaatteet ovat vain vaatteita: kaavan avulla leikattuja kankaanpaloja, jotka on ommeltu saumoista yhteen. Tarinan kuultuaan suhde noihin kankaanpalasiin muuttuu ja sitä miettii, haluaako kantaa tarinaa yllään.

Korppoon retkellämme Merja vei Maaritin tutustumaan yhteen suomalaisen vaatesuunnittelun todella inspiroivaan tarinaan. Ihanaan yrittäjätarinaan. Vielä melko uuteen sellaiseen.

Niinmun’ designiin.

Vaatesuunnittelu ja oman malliston tuottaminen ovat olleet jo pitkään Niinmun’ designin suunnittelija-omistajan Virpin haaveena. Design, sisustus ja muoti ovat olleet hänen elämässään lähes aina läsnä. Hän on mm. pyörittänyt sisustusliikettä Hämeenkyrössä ja Tampereella. Kokeillut samaan aikaan yhdessä ystävänsä kanssa vaatemalliston toteutusta. Senkin tarina on mielenkiintoinen. Mallisto nimittäin sai alkunsa asiakkaiden kyseltyä heiltä, mistä messuilla heidän päällään olleita vaatteita voisi ostaa. Ei mistään. Niitä oli valmistettu vain nuo kaksi kappaletta. Virpi on toiminut myös lifestyletuotebrändin agenttina Suomessa. Into oli kova, mutta vakava sairastuminen sotki kaikki suunnitelmat.

Toivuttuaan Virpi halusi osallistua kampanjaan, jolla tuettiin rintasyöpään sairastuneita, suunnittelemalla myyntiin mekon. Niinmun’ designin ensimmäinen tuote, Mira-mekko, oli syntynyt. Elettiin vuotta 2015. Siitä inspiroituneena Virpi lähti opiskelemaan vaatesuunnittelua tiedostettuaan ensin, että sitä voi todella opiskella. Alkoi yhteistyökumppaneiden etsintä: kaavoitukseen, sarjontaan ja ompeluun tarvittiin lisävoimia. Virpi halusi Niinmun’ designista vaatemalliston, joka sopisi kaikille, puhuttelisi mahdollisimman monia, mutta olisi suunnittelijansa näköinen. Siitä on peräisin myös brändin nimi.

Niinmun’ designin mallisto koostuu hyvin yksinkertaisista malleista, jotka on valmistettu laadukkaista luonnonmateriaaleista: pellavasta, silkistä ja merinovillasta. Tulevan kesän aikana valikoimaan tulee myös viskoosista ja Tencelistä valmistettuja tuotteita. Vaatteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Uusimpana aluevaltauksena Virpi suunnittelee myös kankaiden kuosit silkkivaatteita varten. Tällä hetkellä malliston tunnetuin vaate on Framdtiden silkkikimono, jonka kuosiin innoitus on lähtöisin veneen keväthuollossa käytetystä puhdistusrätistä. Sellaisesta, joka oli jo tahriintunut tervaan, lyijymönjään ja maaliin.

Kauneus on kaikkialla ympärillämme. Joskus se täytyy vain nähdä.

Virpin suunnittelemia vaatteita katsoessa tulee mieleen puhtaus, hengittävyys ja yksinkertaisuuden kauneus. Hänen tarinaansa kuunnellessa mieleen nousee sana rohkeus. On ihanaa nähdä vaatteita, joiden materiaaleja on mietitty, niiden rypistyvyyteen tai rypistymättömyyteen on perehdytty. Että sillä, miltä tuote näyttää ja erityisesti tuntuu, on merkitystä. Joita valmistettaessa on pidetty tärkeänä, että on vaate näyttää myös nurinpäin käännettynä siistiltä.

Se on laadun merkki.

Istuimme koko iltapäivän Virpin työhuoneella Korppoossa ihaillen maisemaa, herkkuja nauttien ja koiria rapsutellen. Siinä ympäristössä ja olotilassa oli helppo ymmärtää, mistä innoitus mallistoon syntyy: kaukana siintävästä merimaisemasta, luonnosta, hiljaisuudesta ja niiden voimasta. Merja ja Virpi tuntevat muutaman vuoden takaa. He ovat sparrailleet ja miettineet brändin tulevaisuutta enemmänkin. Maarit ja Virpi puolestaan löysivät nopeasti yhteisen ihastuksen kohteen materiaaleista: molemmat selvästi rakastavat hypistellä kankaita.

Niinmun’ designin vaatteita löytää brändin oman verkkokaupan lisäksi kesäisin (eli ihan kohta) Nauvon vierasvenesatamassa sijaitsevasta putiikista sekä pop-up-myymälöistä Helsingistä ja Tampereelta.


Postaus on tehty yhteistyössä Niinmun’ designin kanssa, mutta omasta aloitteestamme ja innostuksestamme.

Lisätietoja ja verkkokauppa: Niinmun’ design

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *