Vaatteet ja tunteet

Merjan alkuvuosi on ollut ihana stoori siitä, kuinka hyvä synnyttää hyvää: hyvä fiilis tarttuu ja saa asioita tapahtumaan. Maarit oli tällä viikolla pitkästä aikaa kouluttautumassa ja aktivoimassa ratkaisukeskeistä ajattelua. Seminaari-workshopissa ensimmäisenä tuotiin esille ajatus tunteen, ajattelun, tekemisen ja vuorovaikutuksen välisestä suhteesta. Maarit ei voinut olla ajattelematta tuossa vaiheessa Merjaa ja puhetta hyvästä.

Kuvio, jonka Maarit mielessään nimesi tangon askeleeksi, on meille kaikille tuttu. Se menee näin:

Tunne vaikuttaa ajatuksiimme ja mieleemme, joka puolestaan vaikuttaa siihen, miten toimimme. Ja näillä kaikilla kolmella on vaikutuksensa siihen, millaiseen vuorovaikutukseen toisten ihmisten kanssa päädymme.

Niin vain tapahtuu, vaikka emme sitä aina tiedostaisi. Yksinkertaistettuna ja hieman leikkisästikin ajateltuna: vihainen tunne synnyttää vihaista tangoa, hilpeys hilpeää, ujo hiipivää. Muuttamalla omaa tunnettamme johonkin asiaan liittyen, voimme vaikuttaa sitä koskevaan ajatteluun, käyttäytymiseemme – ja muiden käyttäytymiseen myös.

 

Se tunteen muuttaminen onkin sitten ihan toinen juttu. Niitä asioita, joita meidän kaikkien oletetaan osaavan, mutta jota ainakaan meidän koulussa ei juuri opetettu. Siksi se usein onkin tunteen peittelyä, kieltämistä, ohittamista, piilottamista tai jotain vielä muuta. Ajatuksemme ja mielen liikkeet vaikuttavat tunteisiin, mutta aina (jos koskaan) emme pysty yksin järkeilemällä vaihtamaan vallitsevaa olotilaa toiseksi. Tunteen tietoinen nopea muuttaminen jotain asiaa kohtaan on mahdollista, mutta vaatii pitkän ajan harjoittelua, hyvin tiedostavaa läsnäoloa ja armollisuutta itseään kohtaan.

Paitsi, että on yksi pieni oikotie onneen ja sen nimi on hymy. Jopa pakotettu hymy – se, että huulet ovat kääntyneinä ylöspäin ja levinneet koko kasvojen leveydelle – vaikuttaa koko kehoon ja erityisesti tunteisiimme. Se on vähän kuin se hyvä. Siis hymy, se leviää. Niin sisäisesti kuin ulkoisesti, toinen toisillemme. Siten se vaikuttaa ajatuksiimme ja tekoihimme, muihin ihmisiin.

Maarit on jo pitkään ollut kiinnostunut vaatteiden vaikutuksesta olotilaamme ja mielialaamme. Hänelle kun vaatteet ovat jotain muutakin kuin vain lämmön ja turvallisuuden tarjoajia tai ulkokultaista designia. Hänen mielestään ne ovat persoonallisuutemme jatkeita, jotka viestivät vahvasti ulkomaailmalle, keitä olemme. Sen lisäksi, ne tuottavat eri päivinä erilaisia fiiliksiä. Tai vahvistavat niitä. Tai ainakin kommunikoivat niiden, fiilisten kanssa. Siitä kertoo mm. se, kuinka moni meistä valitsee vasta aamulla vaatteensa, koska edellisenä päivänä ei voi tietää, millainen pukeutumisfiilis yön jälkeen on. Tai se, kuinka haemme vaatteista itsellemme itsevarmuutta, toisinaan lohdutusta, joskus mukavuutta, juhlan tuntua.

Voisiko olla niin, että vaatteet vaikuttavat meihin niin voimakkaasti, koska tunnemme ne koko ajan? Sellaisina ne ovat kuin mekaaninen hymy, jonka avulla voimme tietoisesti vaihtaa tunnetilaa. Kuten vaihtamalla kotiin päästyämme mukavammat vaatteet, saamme kotimoodin nopeammin päälle. Tai lähtiessämme lenkille, liikuntavaatteet viestivät koko kehollemme, mitä siltä seuraavaksi odotetaan. Tai kun juhlamoodin saavuttaaksemme tarvitsemme toisinaan vähän pitsiä, glitteriä tai hurjan korkeat korot. Halutessamme olla vakuuttavia, valitsemme sen vaatteen, joka meistä tuntuu vakuuttavimmalta – ja joka vakuuttaa erityisesti meidät itsemme.

  

Tuossa yhdessä asiassa me, Maarit ja Merja, olemme muuten keskenämme samanlaisia: fiilis vaikuttaa pukeutumisvalintoihimme. Ja myös siinä ajattelussa, että vaatteet kertovat paljon persoonastamme. Katsoessamme toisiamme nämä päivän asut päällämme, emme voineet olla repeämättä: farkkutyttö ja hametyttö asuvat meissä vahvasti eivätkä ole ehkä kovin helposti muuttumassa toisiksi. Me vierailemme toisissa tyylilajeissa, mutta teemme sen silloin tietoisesti. Hakien ehkä jotain tiettyä tunnetta itsellemme?

Jokin jännite ja vuorovaikutussuhde niillä kahdella kuitenkin on: vaatteilla ja tunteilla. Vai mitä mieltä olette?


Maaritin päivän asu omasta kaapista: 
Hame – Naf Naf | Neule – Tramontana | Sukkahousut – Vogue | Kengät – Roberto Festa | Rannekoru – Coal by Carlsson

Merjan päivän asu omasta kaapista:

Farkut – Capri Collection | Neule – Saks Fifth Avenue | Huivi – Mimmi&Mike | Kengät – Tamaris | Kaulakoru – ei tietoa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *