Suuri farkkupostaus

Täydelliset, hyvin istuvat farkut. Tässä meidän tiimissä niihin liittyy hyvin vahva viha-rakkaus-suhde. Merja rakastaa! <3 Farkut ovat tärkeä osa hänen tyyliään ja vaatekaappiaan. Jopa kulmakivi, jos niin voi sanoa. Maarit suhtautuu niihin varauksella (jos ei nyt kuitenkaan ihan vihaa). Tällä hetkellä hänen vaatekaapistaan ei löydy yksiäkään oikeankokoisia farkkuja, eikä hänellä tunnu olevan kiire niitä hankkiakaan. Tästä aiheesta me muuten saamme sekä mielenkiintoisimmat keskustelut että parhaimmat naurut aikaan. 😀

Joka kerran, kun olemme toinen toisiamme stailanneet, Merja tarjoaa Maaritille farkkuja. Näkisittepä meidän molempien ilmeet hetkellä, kun Maarit ottaa farkut Merjan kädestä. Siihen hetkeen kulminoituu koko tämä keskustelu! Vaikka me jo tiedämme tilanteen ja olemassa olevan jännitteen.

Silloin joskus, kun Maarit aloitteli tyylikonsultin hommia hän kovin ajatteli, ettei hänen tarvitsisi farkkuasiantuntijaksi ryhtyä. Hän suunnitteli lähettävänsä asiakkaansa aina vain johonkin farkkujen erikoisliikkeeseen ja homma hoituisi sillä. Asiakkaat päättivät toisin. Istuttuaan kerran kesähelteellä katsomassa, kun asiakas sovitti yhteensä 20 farkut (ne viimeiset oli hyvät), hän päätti selvittää niiden ostamisen salat. Siitä lähtien useimmat shoppailukierrokset aloitettiin pukemalla ensin päälle hyvin istuvat farkut, jonka jälkeen niihin etsittiin sopivia yläosia. Asiantuntijaksi kasvaminen vaati Maaritilta farkkujen sovittamista! Mutta vain aniharvat niistä päätyivät hänen komeroonsa asti. Siitä huolimatta, että hän myöntää, että istuvien farkkujen ja 10 cm piikkikorkojen yhdistelmässä on erityisen voimakas olo.

Merja puolestaan omistaa tälläkin hetkellä kymmenet farkut tai farkkukaavalla tehdyt housut. Lisäksi hän on sovittanut elämänsä aikana satoja ellei tuhansia farkkuja. Todellinen käytännön asiantuntija! Hänen edustamansa Capri Collectionin mallistostakin löytyy joka kausi ainakin muutamat aikuisen naisen farkut. Hän on farkkujen suhteen kronkeli: mikä tahansa ei käy. Varsinkin notkoselän takia välillä sitä täydellistä paria täytyy todella etsiä. Mukavaa tietysti olisi, jos niissä farkuissa olisi vähän jotain jujua.

Miksi farkut, Merja?
”Olen pukeutunut farkkuihin niin kauan kuin muistan – ne ovat kuuluneet peruspukeutumiseeni aina. Varsinkin viime vuosina Capri Collectionin edustuksen aloitettuani, olen pukeutunut jopa enemmän farkkuihin kuin sitä ennen. Caprin farkut vaan sopivat minulle niin hyvin: ne nousevat riittävän ylös ja toimivat haastavan notkoselkäni kanssa. Notkoselkäni kun on kuin Lahden suurmäki konsanaan. 🙂 Joinakin päivinä kun heittäydyn ”villiksi” kaivan vaatekaapistani mustat tai harmaat farkut ja oikein ”megavillinä” päivinä pukeudun puuvillahousuihin. ;)”

On aika paljastaa ne salat, joiden avulla ymmärrämme paremmin farkkujen maailmaa:

 • Nuorten aikuisten ja meidän aikuisten aikuisten merkkien mitoitukset eivät ole samat. Siksi nuorten malliston 29″ on pienempi kuin aikuisille ladyille suunnattujen merkkien 29″. Jälkimmäisissä on myös huomioitu, että vartalo ei ehkä enää ole ihan niin kiinteä, vaikka kuinka olisi poluilla juossut.
 • Useimmille meistä vähän korkeammalle nousevat farkut ovat pukevammat, kunhan malli ei kapene liiaksi vyötäröä kohden.
 • Jos itsellä on kapea vyötärö suhteessa lantioon, korkeammalle nousevat farkut ovat oikeastaan ainoa ratkaisu. Jos nimittäin haluaa selän puolelle jäävän väljyyden välttää. Niitä voi suositella myös notkoselälle. Kun valitsee vielä erityisen joustavan mallin, voi ottaa yhden koon pienemmän: farkku muotoutuu lantiolta sopivaksi samalla kun vyötärö istuu hyvin.
 • Suoremmalle vartalotyypille sopii puolestaan vähän matalampi malli ja sellainen, joka ei niin voimakkaasti kapene vyötäröä kohden. Usein katsomalla farkkua suoraan edestä, pystyy jo päättelemään, onko malli voimakkaasti kapeneva vai ei. Lisäksi hieman pehmeämpi vyötärönauha tekee farkusta mukavamman ja se muokkautuu nopeammin omaan vartaloon sopivaksi.
 • Kaikki kaaret vyötärön osalla ovat erittäin imartelevia ja saavat farkun istumaan paremmin. Takaa korkeammalle nousevat mallit ovat aikuisten ladyjen parhaita ystäviä!
 • Kaikkien housujen, siis myös farkkujen, istuvuuteen vaikuttaa merkittävästi haaraosan kaaret. Niissä millin ero joko syvyydessä tai pituudessa on ratkaiseva. Kahden peräkkäisen koon välillä ei ole eroa. Jos housu ei istu eli muodostuu joko ylimääräistä pussia tai viiksiä etuosaan tai takareisiin, koon vaihtaminen ei auta. Täytyy vaihtaa joko mallia tai merkkiä!
 • Farkkujen tulisi uutena olla sen verran tiukat, että ne menevät juuri ja juuri kiinni. Silloin ne eivät lösähdä käytössä heti muodottomiksi, kun stretch alkaa antaa pesujen myötä periksi.
 • Niin se joustavuus eli stretch. Melkein kaikissa naisten farkuissa on nykyisin paljon stretchiä. Me haluamme sitä, koska se tekee farkuista mukavammat. Ehkä emme enää suostuisi vaihtamaan 100% denimiin? Mutta tuo stretch tekee sen, että farkut eivät kestä käyttöä ikuisesti. Niitä pitäisi pestä huomattavasti vähemmän kuin mihin olemme tottuneet. Pesulämpötilan tulisi olla matala ja silittämisestä ne eivät pidä lainkaan. Stretchissäkin on siis ongelmansa. Silloin kun Maaritilla oli farkut, hän laittoi ne usein vain pakkaseen yön ajaksi raikastumaan.

Jos olet joskus löytänyt täydellisesti istuvat farkut, kannattaa painaa merkki visusti mieleen – ja ehkä malli myös. Jokaiselta farkkumerkiltä tulee eri sesonkeihin uutuuksia. Sinisten farkkujen ilme varmasti muuttuu joka vuosi. Mutta esim. bisnespukeutumisessa mustan suoran housun usein korvannut läpivärjätty musta farkku ei juuri muuksi muutu, vaikka odottaisi uutta sesonkia. Siksi saman merkin farkkujen ostaminen vain helpottaa niiden täydellisten löytämistä uudestaan ja uudestaan. Samalla säästyy aikaa jollekin mukavammalle. (Vai voiko joku oikeasti sanoa rakastavansa farkkujen sovittamista?)

Asiantuntevassa farkkuliikkeessä sanotaan reilusti, mikä farkkumalli istuu. Siellä myös osataan kuunnella asiakasta. Farkkujen ostoa helpottaa paljon, jos tuntee oman kroppansa ja tiedostaa, mikä aiemmissa farkuissa on ollut vikana tai vielä paremmin, mikä niissä on ollut täydellistä. Kertomalla farkkuhuolensa myyjälle, hän osaa auttaa sopivan parin löytämisessä.

Mutta Maarit, miksi niin varautunut suhtautuminen farkkuihin?

”Koska ne painavat vyötäröltä ja varsinkin leveään hameeseen verrattuna rajoittavat liikettä. En ole siis vain löytänyt sellaista paria, jotka eivät istuessa pyrkisi pureutumaan vartalon kurveihin niin pahasti, että sattuu. Matalat farkut toimisivat paremmin, mutta näin aikuisena ne eivät muuten tunnu hyvältä. Korkeammalle nousevat puolestaan usein nousevat liian korkealle ja ne lähtevät rullautumaan alaspäin istuessa. Jenkkakahvat syntyvät väkisin housussa kuin housussa. Ja jos farkut ovat vyötäröltä jo heti aluksi riittävän löysät, ne eivät enää istu lantiolta. Inhoan myös, jos farkkuja pitää koko ajan nostaa, vöitä inhoan vielä enemmän. Parhaiten ovat istuneet Mos Moshin yhdet farkut, jotka nousivat takaa korkeammalle ja olivat edestä matalammat, jolloin vyötärölle syntyi imarteleva ja istuva kaari.”

”Ja toisaalta – myönnän – koen omassa pukeutumisessani vaikeaksi yhdistää farkkuja eri yläosiin. Yhdistän ne lähinnä mustaan. Näen kyllä monilla, esimerkiksi Merjalla, kivoja yhdistelmiä, värikkäitäkin. Mutta omalla kohdalla en koe niitä itseni näköisiksi. Saan inspiraatiota enemmän muista vaatteista.”

Niin ne taskut. Jos farkku ei muuten istu, takataskuilla sitä ei ratkaista. Enemmänkin taskujen koko, muoto ja paikka vaikuttavat siihen, miten hyvältä se jo istuva farkku näyttää. 😉


Farkut Merjan kaapista ylhäältä alas, vasemmalta oikealle:

 1. Cream farkut Merjan päällä
 2. Mos Mosh (musta)
 3. Capri Collection (”paikatut”)
 4. Cream
 5. Capri Collection mustat Merjan päällä

P.S. Muut Merjan vaatteet hänen omasta kaapistaan, tieto kysymällä.
P.S.S. Maarit on valitettavasti jo lopttanut personal shopperin palveluiden tarjoamisen siinä muodossa, kun hän niitä tarjosi. Mutta tämän blogin myötä hän mielellään jakaa vuosien varrella kertyneitä vinkkejään… 🙂

3 ajatusta postaukseen “Suuri farkkupostaus

 1. Moi, täällä Maaritin shopper-asiakas parin vuoden takaa. Kiitos yhteisen ostosreissun, olen löytänyt Mos Moshin farkut, joita olen ostanut jo kahdet lisää. Osaatteko suositella jotain muuta merkkiä vaihtelun vuoksi joka olisi yhtä hyvä?

  1. Moi Marika,

   Ja kiitos viestistäsi! 🙂 En ole kyllä pitkään aikaan kohdannut Mos Moshin farkkujen veroisia. Hinta-laatu-suhteeltaan, istuvuudeltaan taikka yksityiskohtien osalta. Jos kaipaa perinteisempää farkkua, Carlingseissa on hyvä valikoima. Moni myös tykkää Tiger of Swedenin farkuista. Niitä löytyy Stockalta ja tietysti Tigerin omista liikkeistä. Jos taas kaipaa jotain jujullisempaa, niin itse asiassa Capri Collectionin farkuissa mielenkiintoisia yksityiskohtia riittää. Niissä paras valikoima Helsingissä on Iloksi Lifestyle -putiikissa Munkkiniemessä. Hyviä farkkuostoksia! 🙂 t. Maarit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *