Sauson upea tarina

(Kaupallinen yhteistyö)

Astumme sisään pieneen, tunnelmalliseen putiikkiin Helsingin Eerikinkadulla, joka on täynnä nahkakäsineitä. Värikkäitä, mustia, niitä klassisen ruskeita. Pitkiä, lyhyempiä, varrettomia ’ajohanskoja’, rukkasia. Trendikkään hopeisia. Ennakko-oletus on, että tilassa tuoksuisi nahalta. Ei tuoksu. Koska laadukas nahkatuote ei enää tee niin, meille kerrotaan. Näiden käsineiden värjäyksessä ja muokkauksessa käytetään mahdollisimman vähän kemikaaleja. Siksi ne eivät tuoksu. Ennen kuin pääsemme sovittamaan ”kuin hanska” käteen istuvia käsineitä, kuulemme Sauson tarinan. Se on upea perheyrityksen tarina ja alkaa jo vuodesta 1929.

Nykyisen johtajan Sakarin isoisä Svante perusti Sauson, laadukkaiden nahkakäsineiden brändin. Aina vuoteen 1989 käsineet valmistettiin Suomessa, Järvenpäässä. Nykyisin valmistus tapahtuu Euroopan käsinevaltakunnassa, Unkarissa. Ne suunnittellaan kuitenkin Suomessa. Jokainen pari valmistetaan yhä käsityönä, laatua kaikissa 100 työvaiheessa varmistaen ja tarkkaillen. Sakari on itse valinnut raaka-aineita toimittavat tahot ja tehtaan, jossa käsineet valmistetaan. Unkarissa käsineiden tekotaito, käsityötaito, on yhä vakuuttava. Valitettavasti Suomessa ei enää löytynyt riittävän ammattitaitoista työvoimaa. Siksi Unkari. Nahan valinta, sen venyttäminen ja valmistelu, muotoon leikkaaminen, ompelu, koristeompeleet, vuorin kiinnitys… Jokainen vaihe on tärkeä ja tarkan silmän alla. Siten taataan laatu, jonka ansiosta käsineet voivat kestää jopa vuosikymmeniä. Liikkeessä näytillä olevat isot räätälinsakset, veitset ja muut perinteiset työvälineet ovat edelleen käytössä. Isoja tehdaskoneita ei näiden käsineiden tekemisessä käytetä.

Sauson tarina vie meidät mukanaan. Ihmettelemme molemmat, onko Suomessa yhä tällaisia yrityksiä, jotka vaalivat laatua ja käsityötä, ovat ylpeitä tarinastaan. Maarit kertoo, että hänellä on lähes aina ollut Sauson käsineet. Niiden ostamisen hän on oppinut äidiltään. Mielikuvissaan hän voi kuvitella, että myös isoäiti on käyttänyt Sausoa ja vielä samaa kokoa. Se on kuulema tavallinen tarina. Sauson Commercial Director Virpi Lahtinen kertoo:

”Meille tulee viikottain ihmisiä liikkeeseen, jotka kertovat isän ostaneen pojalleen ensimmäiset Sausot joskus 17 vuoden ikäisenä ja sen jälkeen muut eivät ole kelvanneet. Sekään ei ole outoa, että tuodaan vuosikymmeniä vanhat käsineet vain uudestaan vuoritettaviksi. Itsekin saattaa ajatella jo, että eikös olisi aika ostaa uudet. Mutta käsineet ovat saattaneet kulkea suvussa niin pitkään, että niistä ei luovuta koskaan.” 

Katsomme toisiamme. Siis oikeasti: että voisimme vuosien kulttua kiikuttaa käsineet takaisin liikkeeseen, kun ne ovat juuri täydellisesti omaan käteen muokkautuneet, mutta vuorikankaat ovat menneet rikki ja niihin voidaan vain vaihtaa vuorikangas. Ei sellaista oikein osaa nykymaailman kertakäyttökulttuurissa edes toivoa! Eikä siinä vielä kaikki: ”Jos oma käsi ei sovi valmiisiin käsineisiin, meillä voi myös teettää käsineitä omilla mitoilla.” Maarit huomaa jo miettivänsä, että miten täydellinen lahjaidea se olisikaan: teetetyt käsineet!

Ihan vain itse paperille kädenmallia piirtämällä käsineet eivät kuitenkaan valmistu. Sen sijaan Sauson liikkeessä asiakkaan käsi voidaan skannata ja sen pohjalta piirtää kaavat, joiden avulla hänelle valmistetaan täydellisesti istuvat yksilölliset käsineet. Kaavat säilytetään, jolloin niitä voidaan hyödyntää useampaan kertaan: monet teettävistä asiakkaista haluaa myöhemminkin yhtä istuvat käsineet vain toisesta materiaalista, eri värisenä tai eri käyttötarkoitukseen sopivana.

 

Sauson käsineet valmistetaan vain parhaista mahdollisista materiaaleista. Eniten käytetään lampaan nappanahan lisäksi villisian ja poron nahkaa. Lisäksi käsineitä valmistetaan suomalaisen hirven, peuran ja luonnon supin nahasta, silloin kun niitä on saatavilla. Kaikki käytetyt nahat ovat ruokatalouden sivutuotteena Sausolle tulleita. Tai esim. auton alle jääneistä eläimistä peräisin olevia. Vuorit valmistetaan silkistä, villasta ja kashmirista. ”Yksi syy siihen, että käsineet edelleen leikataan käsin on se, että siten nahkapalat voidaan hyödyntää mahdollisimman tarkkaan. Kalliista materiaalista jää siten vain vähän hukkapaloja.”

Tarinasta yhä vaikuttuneina siirrymme katselemaan ja sovittelemaan käsineitä. ”Entäs kun käsineillä on taipumus hukkua?”, kysyy Merja. ”Silloin kun käsineet ovat näin laadukkaat ja niistä tulee omat, ei niitä hukkaa”, lupaa Virpi. ”Ethän sä hukkaa lompakkoa tai puhelintakaan.”  Se on kyllä ihan totta.

Ps. Merja oli niin vaikuttunut Sauson upeasta tarinasta, että viestitti asiasta vielä illallakin Maaritille. Nykypäivän hektisessä yritysmaailmassa on vaan niin ihanaa kuulla tällaisia suomalaisia tarinoita, joissa vaalitaan perinteitä. Yrityksen historiaakin on takana melkein 90 vuotta. Wau. <3


Postaus on toteutettu blogiyhteistyönä Sauson kanssa.
Sauson liike sijaitsee Helsingissä, Eerikinkatu 1. Lisätietoja: www.sauso.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *