Näin syntyy muotinäytös

Maarit kirjoittaa:

Yrittäjyydessä on se paras puoli, että kahta samanlaista päivää ei ole. Ei edes vahingossa. Se tekee elämästä ihanan vaihtelevaa – ja toki myös välillä haastavaa. Yksi tukijalkani on koko 11,5 vuotta kestäneen yrittäjyyteni aikana ollut tapahtumatuotannoissa työskentely. Ensin olin mukana muotinäytöksien järjestämisessä. Sittemmin mukaan ovat tulleet erilaiset kauppakeskustapahtumat. Tiimillä, jossa oman yritykseni kautta toimin, on hurja kokemus tapahtumien suunnittelusta ja sisällön tuotannosta niihin. Tällä viikolla pääsimme jälleen muodin pariin, kun toteutimme Lahdessa sijaitsevaan Kauppakeskus Karismaan kevään muotia esittelevän trendimuotinäytöksen sekä hää-ja juhla-asujen näytöksen.

Muotinäytökset ovat aina hektisiä, mutta inspiroivia toteutettavia. Erityisen motivoivia ovat ne näytökset, kun pääsemme tekemään näytöstä kuluttajille. Silloin saan toteuttaa missiotani, joka on minut aikoinaan muodin poluille vienyt: halu viedä pukeutumisen ilosanomaa kaikille.

Muotinäytös kauppakeskuksessa hyödyttää kaikkia: kauppakeskus saa markkinoinnilleen uutta sisältöä, kuluttajat saavat mahtavia pukeutumisvinkkejä, liikkeet myyntiä… ja me toteuttajat suurta iloa työn tekemisestä sekä elämysten ja hyödyn tuottamisesta.

Ihan käden käänteessä tällaiset muotinäytökset eivät kuitenkaan synny:

Keskiviikko

klo 9.15
Starttaamme kohti Lahtea, sillä hääpukujen valinta näytökseen odottaa. Autossa on hyvää aikaa käydä läpi yksityiskohtia ja tulevien päivien aikatauluja. Yleensä en kuule tapahtumien sisällöstä juurikaan ennen kuin olemme jo sen äärellä: tiimissämme on minua taitavampia suunnittelijoita ja ideoijia. Heitä, joilla on vastuu. Olen enemmän se toteuttaja, yleisnaisjantunen. Vaikka astun kuvioon vasta nyt, tiedän, että tapahtuman suunnittelu on ollut käynnissä jo pitkään.

Klo 11.30
Upeat hääpuvut näytökseen on haettu Josefiinasta ja saavumme Karismaan. Suuntaamme heti syömään. Takana ovat ne ajat, kun teimme ylipitkiä päiviä ilman kunnon ruokaa, koska emme vain malttaneet syödä. Sen jälkeen on hyvä siirtyä täydellä energialla miitinkiin muotinäytöksen kampaukset loihtivan tahon kanssa ja edelleen kukkakauppaan neuvottelemaan morsiuskimpuista.

klo 15
Hyvältä vaikuttaa. Olemme käyneet kaikki näytökseen osallistuvat liikkeet läpi, vieneet heille mallien koot. Osa liikkeistä haluaa valita esiteltävät vaatteet itse varmistaakseen brändille ominaisen ilmeen. Osa toivoo, että me kokoamme sisääntulot. Pyydämme rekin ja ryhdymme hommiin. Usein siinä vaiheessa tiedämme jo, minkä tyylisiä vaatteita etsimme tai ainakin minkä värisiä. Ensimmäiset kolme asukokonaisuutta syntyvät tavallisesti helposti. Jos samaan teemaan tarvitaan vielä kolme lisää, saamme laittaa stylistintaitomme peliin. Se on homman suola ja sokeri.

klo 16
Samalla kun työstämme varsinaista näytöstä, täytyy pitää mielessä myös se toinen, juhlapukeutumisen näytös. Kuikuilemme sillä silmällä vaihtoehtoja. Käymme myös poimimassa siihen ensimmäiset kokonaisuudet. Mietimme näytöksen tarinaa: viidet häät eri teemalla vai jotain ihan muuta?

klo 18
Kotia kohden. Juhlapukunäytöksen useimmat sisääntulot jäävät vielä mieleen hautumaan. Tänään ei voi tehdä enempää. Huomenna minulla on aikaa työstää muita työjuttuja. Tiimin muut henkilöt jatkavat musiikin, logojen ja muiden vastaavien yksityiskohtien kanssa.

Perjantai

klo 10.30
Karismassa ollaan lumituiskusta huolimatta ja syömään ensin, tottakai! Sen jälkeen on korujen valinnan vuoro. Tällä kertaa saamme valita erityisen paljon glitteriä, bling-blingiä, hiuskoruja, isoja sormuksia…. Unelmatyö, ajattelen.

klo 12.00
Näytökseen tulevat vaatteet saa hakea liikkeistä. Keräämme rekit takahuoneeseen ja aloitamme näytöksen rakentamisen. Muutama ajatus pitäisi pitää koko ajan mielessä sitä tehdessä. Ensinnäkin, katsojille pitää tulla selkeästi esiin, mikä on nyt muotia ja mitä kaupoissa on. Toisekseen, kokonaisuutta on aina mukavampi katsoa, se tuottaa elämyksen. Siksi sisääntulojen tulisi olla edes jotenkin kytköksissä toisiinsa. Musiikilla on tässä suuri merkitys, mutta myös sillä, missä järjestyksessä vaatteet esitellään. Kolmanneksi, mallien pitäisi vielä ehtiä vaihtaakin vaatteet näytöksen aikana.

Liikkeestä toiseen kulkiessamme huomaamme, että tekniikka on saapunut ja catwalk on jo kovaa vauhtia rakentumassa kauppakeskuksen aukiolle. Mahtavaa. Ainakaan tämän takia päivä ei tänään veny!

klo 15.00
Trendimuotinäytös alkaa olla kasassa. The clue, punainen lanka, löytyi nopeasti. Jumppausta vaati muutaman sisääntulon sijainnin löytäminen. Näytöksen tekeminen on palapelin rakennusta parhaimmillaan, jossa joskus täytyy yhtä palasta sovitella useampaan kohtaan, jotta sen oikea paikka löytyy. Kun meitä on useampi tekemässä, jokainen ehdottaa ratkaisuja. Tässä vaiheessa emme päästä itseämme helpolla.

klo 16.00
Hää- ja juhla-asunäytöksen kokoaminen alkaa. Käymme liikkeissä kysymässä lisää vaatteita, valitsemassa asukokonaisuuksia. Viisi sinistä pukua miehille eri tavoin stailattuna tuottaa hetken päänvaivaa – mielikuvitus meinaa loppua. Rosat mekot puolestaan löytyvät helposti. Rosa taitaa olla tämän kevään juhlaväri! Tätä näytöstä koostetaan todella palapelin tavoin: näytöksellä on selvä juoni ja eri sisääntuloiksi etsimme juurin tietyn tyyppisiä vaatteita. Kompromissejä on aina pakko tehdä, mutta kovin suuriin emme ole tällä kertaa valmiita. Siksi vierailemme joissain liikkeissä uudestaan ja uudestaan. Jos sitten kuitenkin jokin vaate jäi näkemättä…

klo 18.00
Takaisin koruliikkeeseen. Se tarkoittaa, että olemme jo viimeistelemässä kokonaisuuksia. Koruilla saadaan asuista näyttävän juhlavia. Nyt mietitään vielä kengät molempiin näytöksiin. Päivän hektisyys ja paikasta toiseen ravaaminen alkaa tuntua niin, että päätämme tehdä vaatteiden jaon malleittain vasta aamulla.  Autossa matkalla kotiin on hiljaista, jalkoja särkee. Osa meistä pääsee lepäämään, osalla hommat jatkuvat vielä musiikin hionnan kanssa myöhään yöhön.

Lauantai, näytöspäivä

Klo 8.00
Startti kohti Lahtea. Laukussa läjä kenkiä ja hiustenlaittovälineet. Kahvi kädessä, termarimukissa. Perinteitä noudattaen meikkaan autossa. Haluan aina näyttää keikoilla siistiltä, vaikka olisinkin vain takahuoneessa. Koskaan ei tiedä, kenet tapaa.

klo 9.15
Haen leivän ja kahvin, hotkaisen ne kulkiessani. Aloitan takahuoneessa vaatteiden höyryttämisen. Malleja saapuu vähitellen. He kaikki pääsevät ensin sovittamaan ja sitten treenaamaan koreografiaa. Osa vaatteista täytyy käydä väärän koon takia toiseksi. Näissä näytöksissä se on  mahdollista. Aiheuttaa vain lisäsäpinää.

klo 10
Pari tuntia ensimmäiseen näytökseen. Minun on tarkoitus tehdä hää- ja juhlapukunäytöksen naisten kampaukset. Osalla se tarkoittaa kampauksen vaihtamista näytösten välillä. Osa tehdään jo nyt aamulla valmiiksi. Tämä on yksi lempirooleistani näissä tuotannoissa: hiustenlaittaja. En ole kampaaja, mutta rakastan tehdä kampauksia myös itselleni. Ensimmäinen, aikuisen naisen banaaninuttura, syntyy helposti. Toinen, nuoremman ladyn vähän rennompi kampaus vaatii kihartamista – ja myös kokeilua pariin otteeseen.

klo 11
Takahuoneen hektisyys on nousussa. Kolmaskin kampaus on valmis. Vapaudun vihdoin muihin hommiin. Jaan koruja asuihin, sovitutan miesten pukuja. Etsin vyötä ja pukeutumishuivia, täytän yllätyskasseja, juoksen ja säntäilen – kuten me kaikki. 20 minuuttia ennen näytöstä mallit alkava pukea ensimmäisiä asuja päälleen. Ne ovat ne tärkeimmät sisääntulot: niiden avulla yleisö joko voitetaan puolelle tai hävitään. On mielenkiintoista, miten viime hetken paniikki takahuoneessa voikin purkautua niin upeaksi näytökseksi catwalkilla. Olen sitä mieltä, että tuo ihana hallittu kaaos tarvitaan, jotta lopputulos on paras mahdollinen.

klo 12.30
Ensimmäinen trendimuotinäytös on ohi. Mallimme ovat niin rutinoituneita ja nopeita vaatteiden vaihtajia, että minua ei juuri muutamaa vetoketjun vetoa lukuun ottamatta tarvittu. Enemmänkin yritin pysyä poissa jaloista. Heti kun näytös on ohi, alan työstää vielä kolmea kampausta hää- ja juhla-asunäytökseen. Tavoitteena tehdä 5 pinnin kampauksia, koska ne tulee vielä purkaa seuraavaan trendinäytökseen. Kunhan kestävät seuraavan hektisen puolituntisen. Yksi kampaajatuolissani istuva malli toteaa: ”Minulla on tässä paljon turvallisempi olo kuin monessa kampaajassa.” Se tuntuu helpottavalta kuulla.

klo 13.00
Hää- ja juhla-asunäytös alkaa! Kuvittelimme, että kiirettä takahuoneessa ei tule. Mutta tulee. Yhtäkkiä havaitsemme, että yksi morsian ei ehdi vaihtaa vaatetta: vaihdamme mallia lennosta ja hän kuulee sen vasta saapuessaan edellisestä sisääntulosta lavalta. Onneksi hän hoitaa tilanteen ammattilaisen tavoin. Korsettimaisen mekon nauhat menevät umpisolmuun ja saan taistella minuutteja saadakseni ne auki. Malli ehtii kuitenkin seuraavaan sisääntuloonsa – täpärästi. Kolmannen morsiamen pukua napitetaan vielä kun hän jo kävelee ovelle valloittaakseen catwalkin. Havaitsemme, että näytös on liian pitkä, joten sitä täytyy seuraavaan kertaan vielä lyhentää. Kiire takahuoneessa tulee olemaan silloin vielä kovempi. Mitä vain, kunhan näyttää hyvältä ja katsojat viihtyvät.

klo 14.00
Minua ei trendimuotinäytöksessä tarvita, joten siirryn catwalkin päähän valokuvaamaan. Kuvia somekanavia ja myös tulevaisuuden markkinointia varten. Sitä ennen avaan tekemäni kampaukset ja yritän saada hiukset näyttämään samalta kuin ne olivat. Vain jotta voin työstää ne uudestaan juhlaviksi tunnin kulttua.

klo 15.30
Kaikki päivän neljä näytöstä ovat ohi. Hiljaisuus, joka laskeutuu viimeisen näytöksen finaalin aikana takahuoneeseen, kun kaikki mallit ovat yhtä aikaa catwalkilla, on aina yhtä hieno – ja palkitseva. Pian näytöksen jälkeen alamme kuulla, että hienolta näytti. Mahtavaa! Meidän työpäivä ei kuitenkaan vielä ole ohi. Seuraavaksi on purun vuoro. Yksi tärkeimmistä opeista, jonka tapahtumia järjestäessäni olen saanut, on rakentaa asiat niin, että ne ovat helppo purkaa. Ensin kaikki vaatteet laitetaan oikeisiin, kunkin brändin omiin henkareihin, vetoketjut ja napit kiinni. Lopuksi ne lajitellaan liikkeiden omille rekeille ja toimitetaan liikkeisiin. On ihmeellistä, miten hyvin on syntynyt mielikuvat, mistä mikäkin vaate on, vaikka asuja on pari sataa! Yksinäinen korvakorukin löytää kotinsa, koska joku meistä muistaa, kenen sisääntulossa se oli.

klo 17.00
Auto starttaa kohti kotia. Sataa lunta. Väsyttää. Saan viimein jotain syötävää. Matkalla puran vielä kameran sisältöä, laitan Instatilille täytettä. Kotiin päästyäni rojahdan sohvalle ja otan lasin kuohuvaa.

On juuri se ihana tunne, miksi kovin tykkään näitä tehdä: on juuri saanut tuottaa ihmisille elämyksiä ja vielä rakastamani asian, muodin, parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *