Vaatteet ja itsevarmuus

Maarit kirjoittaa:

Sen ajan, kun olen vaatteiden ja muodin kanssa työskennellyt, minulla on ollut pari lempipuheenaihetta, joista jaksaisin kirjoittaa ja puhua vaikka kuinka paljon: oma tyyli ja vaatteiden vaikutus itsevarmuuteen. Tällä viikolla kohtasin nuo aiheet – tai ajatukset – hyvinkin konkreettisesti.

Ajatus no.1:
Jos vaate tuntuu omalta, sen kantaa tavalla, joka näyttää tyylikkäältä – ja tuottaa katsojissa usein wau-efektin. Riippumatta siitä, mikä vaate todellisuudessa on: iltapuku tai jumpsuit, farkut ja tunika tai nyt niin suosittu bomber.

Olin pitkästä aikaa tv-ohjelman kuvauksissa puvustajan roolissa. Jännitti, että vieläkö tatsi olisi tallessa: osaisinko valita vieraille ihmisille asut lähes sormia napsauttamalla. Puvustettavat olivat upeita, rohkeita ladyja – ihan meitä tavallisia pukeutujia. Jokaisella heistä on oma vahva persoonansa ja sen myötä tyyli, jota mielellään haluaisi tuoda esiin samalla kun korostaa kunkin vartalon parhaita puolia. Jep, korostaa, ei häivyttää…. He eivät ole tv-alan ammattilaisia, joten kameroiden eteen astuminen jännitti. Olisi hyvä, jos heidän ei tarvitsisi jännittää enää enempää vaatteen vuoksi. Pienen lisähaasteen tilanteeseen toi se, että en ollut tavannut heitä aiemmin. Minulla oli vain mitat ja kuvat, joiden perusteella etsiä kaupoista vaatteita. Ja heidän vahva odotuksensa siitä, että joku stailaisi heidät (jota en tiennyt etukäteen). Onneksi olin raahannut valinnanvaraa runsaasti mukaan.

Ajatus no.2: (jonka äitini on minulle jo pienenä opettanut)
Vaatteen täytyy olla sellainen, että sen voi päälle pukemisen jälkeen unohtaa.
Jatkopäätelmäni tälle: kun vaatteen voi unohtaa – sitä ei tarvitse nykiä eikä suoristaa, ei tarvitse miettiä, onko se liian lyhyt vai pitkä, miten sen kanssa tulisi käyttäytyä. Silloin jää energiaa ja aikaa keskittyä itse asiaan eli ajatteluun, puheeseen, ilmaisuun ja tekemiseen.

Kun ihminen saa päälleen tuollaisen oman tyylisen, itsevarmuutta lisäävän vaatteen, sen huomaa hänen olemuksestaan ja elekielestään. Silmät alkavat säihkyä. Vetoketjua vedettäessä kiinni selkä suoristuu, hartiat asettuvat itsestään paikoilleen. Samaan aikaan olemus ryhdistyy ja rentoutuu. Ei tarvitse käskeä, että vedä vatsaa sisään. Ihmisen omatkin silmät hakeutuvat niihin hyviin kohtiin kehossa, joita haluaisi korostaa – eikä etsi itsestä vain virheitä. Kun hänelle sanoo: ”Näytät hyvältä.” Hän vastaa: ”Niin näytänkin!”

Paljon on – valitettavasti – merkitystä kokonumerolla. Jos valmistaisin vaatteita, loisin sellaisen kokonumerojärjestelmän, jossa me kaikki olisimme mahdollisimman pieniä. 😉 Se ilo, mikä ihmisestä pursuaa, kun hänelle menee pienempi koko päälle… (ei kerrota kenellekään, että kuvauksissa käytetään usein mallikappaleita, joiden koot ovat vähän sinne päin. 😉 )

Ajatus no.3:
Istuva, oikean kokoinen, oman tyylinen, hyvältä (tai oikealta) tuntuva vaate vaikuttaa osaltaan itsevarmuuteen ja jopa siihen, miten uskoo suoriutuvansa eli luottamukseen omasta osaamisesta. Siten pukeutuminen voi auttaa meitä selviytymään haastavista tilanteista.

Nykyisin teen stylistin/tyylikonsultin hommia enemmän harrastuksena. Menneinä vuosina, kun se oli päätyöni, saatoin aina välillä pohtia ammatin pinnallisuutta. Näissä tilanteissa ajattelen täysin toisin. Jos jokin ulkoinen seikka – kuten ihana vaate – voi auttaa meitä katsomaan itseämme armollisemmin silmin ja löytämään taas ripauksen enemmän itsevarmuutta, se on täysin sallittua. Olen vain iloinen, jos voin olla siinä apuna.

Muistatteko Frendit -tv-sarjan ja sen, miten Joey flirttaillen kysyi: ”How are you doing?” Missä vaatteessa sinä sanoisit peilikuvallesi: ”How are you doing?” Ja iskisit itsellesi silmää? Millaisessa asussa hymyilet peilikuvallesi? Millaisessa sinusta tuntuu erityisen ryhdikkäältä – ja voimaantuneelta? Omalta itseltäsi?

Jossain siellä on oman tyylisi ydin…


 

Kuvissa on muutama sellainen asukokonaisuus menneeltä vuodelta omasta kaapistani, joista olen saanut paljon kiitosta – ja joissa tunnen oloni todella itsevarmaksi. Olen niitä myös käyttänyt esiintyessäni, jolloin olen tunnetta myös kaivannut:

Pitsibomber – Morgan | Musta-valkoinen hame – Naf Naf | Pinkit korkkarit – Roberto Fiesta |
Lila polka dots -mekko – Wallis | Hopean väriset kengät – jostain Milanosta |

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *