Unelmat aarrekartaksi

Mistä unelmoit? Mitä tarvitset ollaksesi onnellinen?

Meillä kaikilla on unelmia ja ne ovat tärkeä osa hyvinvointiamme. Unelmamme kertovat meille aidosta tarpeesta ja elämänodotuksestamme, jos vain syvennymme niitä kuuntelemaan. Voimme vaikuttaa oman elämämme kulkuun enemmän kuin kuvittelemmekaan. Omien unelmiemme arvostaminen parantaa elämänlaatuamme ja auttaa itsensä arvostamisessa.

Meillä molemmilla on jo muutamia vuosia ollut tapana tehdä vuoden alussa aarrekartat, jotka ilmentäisivät unelmiamme ja opastaisivat meitä vuoden läpi. Tänä vuonna päätimme tehdä ne yhdessä, Merjan opastamana. Hän kun on kouluttautunut aarrekartta-valmentajaksi. On ollut tunne, että olemme kaivanneet näitä karttoja enemmän kuin pitkään aikaan. Merja on halunnut laittaa näkyväksi vuoden vaihteessa tapahtuneen muutoksen omassa elämässään ja asennoitumisessaan (josta voit lukea lisää täältä). Maarit puolestaan on kaivannut uuden suunnan selkiyttämistä, uutta tavoitetta ja karttaa elämäänsä.

Menetelmä, joka käytimme oli Aarrekartta – luo unelmasi todeksi®. Se on mielen muutosvalmennus, jonka on kehittänyt Kristiina Harju. Sen  aikana luodaan siis aarrekartta, joka on vain ja ainostaan itselle – itseä varten tehty. Sitä ei tarvitse näyttää tai selittää kenellekään. Karttaan laitetut unelmat ovat tekijänsä ikiomia ja vain hän ymmärtää ne niinkuin on tarkoitettu.

”Entäs jos ei ole unelmia,” kysyy Maarit, kun olemme hetken selailleet lehtiä ja etsineet kuvia ja sanoja, jotka kuvastavat sitä, millaista elämä on, kun unelma on toteutunut.
”On sulla, ne ovat nyt vain jossain piilossa,” sanoo Merja.
”Ei kun mun pää on vaan ihan tyhjä. Ihan kuin se ei oikein tarttuis mihinkään,” miettii Maarit.
”Mutta sehän on hyvä juttu. Silloin et ainakaan etsi toisten unelmia,” iloitsee Merja.

 

Aarrekartta – luo unelmasi todeksi -valmennuksen tärkein kysymys on ”Millaista elämä on, kun unelmani on totta?” Millaisia asioita elämässäni on silloin, kun olen onnellinen?” Aarrekartan toimivuuden taustalla ei ole mitään sen kummempaa hokkuspokkusta. Sen toimivuus perustuu siihen, että kun valmistaudumme muutokseen ja olemme valmiita ottamaan sen vastaan, olemme myös avoimempia löytämään ratkaisuja. Muutoksen mahdollisuuksia on kyllä koko ajan elämässämme tarjolla, mutta kysymys on siitä, olemmeko valmiita tarttumaan niihin. Aarrekartta on oiva keino selvittää aitoja elämän odotuksiasi ja itselle tärkeitä asioita. ”Millaista elämä on, kun unelmani on totta?”

Maarit: ”Mä en nyt löydä ollenkaan sellaisia kuvia, kun haluaisin.”
Merja: ”On siis vääriä lehtiä.”
Maarit: ”Tai konkretisoitumattomia unelmia.”
Merja: ”Mä en ymmärrä, kun luulin, että etsin meille lehdistä uuden kodin, mutta ei mua nyt nappaa yhtään noi sisustuskuvat.”
Maarit: ”Mulla tulee kyl sisustuksia ja ei pitänyt tulla. Onko meidän unelmat vaihtuneet päittäin?

Aarrekartta voidaan luoda joko etsimällä kuvia ja sanoja lehdistä, jotka kuvastavat unelmien elämää. Tai se voidaan kirjoittaa tarinaksi. Jos unelmakuvaa haluaa vahvistaa, on hyvä tehdä molemmat. Tärkeää on antaa mielen ja sydämen puhua – ja pyrkiä välttämättään sellaisia ajatuksia, joita tahtoo, koska se vain näyttää hyvältä cv:ssä tai koska muut odottavat meidän tahtovan.

Merja: ”Tästä tuli kyllä lopulta ihan mun näköinen. Ymmärrän nyt. Mieli puhui, aarrekartta toimi.”
Maarit: ”Tämä on juuri niin täysi kuin mun elämä on. Ja ihan yhtä abtsrakti.”
Merja: ”Ehkä niiden kuvien tarkoitus vahvistuu sulle myöhemmin.”
Maarit: ”Tää on kyllä myös vähän sellainen, että millaista haluaisin elämäni olevan juuri nyt. Voiko tämän tehdä sellai parin tunnin päähän asetettuna tavoitteena? Tai huomisen tavoitteena?” 😀

Lopuksi karttaan kirjoitetaan päivämäärä, jolloin tarkistetaan, missä unelmien suhteen mennään. Maarit kirjoittaa vahingossa vuodeksi 1918. Ehkä siinäkin lapsuksessa elää jokin pieni unelma…

Millaista sinun elämä on, kun unelmasi on totta?

2 ajatusta postaukseen “Unelmat aarrekartaksi

  1. Hei,
    luin postaustanne ja tästä innostuneena kaivoin esiin pari vuotta sitten tekemäni aarre/unelmakartan. Olin leikannut siihen otsikon ” Uusi suunta” isolla tekstillä. Vielä ei ole täysin auennut mitä se voisi tarkoittaa, mutta jotain tiedän 🙂 Ja avoimin mielin kuuntelen ja katselen mitä eteen tulee. Monta kartan asiaa on jo toteutunutkin. Olen mm. oivaltanut paremmin, että itselle on annettava aikaa ja omaan hyvinvointiin panostettava. Muistuttelen itseäni rentoutumisen tärkeydestä ja yritän poisoppia liiallisesta suorittamisesta. Joka ei ole aina niin helppoa. Olin leikannut karttaan tekstin ”Opettelen pois liiasta tunnollisuudesta”. Hyvä ! Joitain kirjaamiani asioita ja kuvia on vielä hautumassa jossain mielen syövereissä odottamassa avautumistaan ja totetumistaan jossain kohtaa, enemmin tai myöhemmin. Kuten otskikko ”Osaatko elää isosti?”

    Unelmallista talven jatkoa,

    t.Tiina

  2. Hei Tiina, ihan mahtavaa, että postauksemme sai sinut kaivamaan aarrekarttasi esille. Aarrekartta on todella oivallinen apulainen tulevaisuuden ja omien toiveiden/unelmien hahmottamiseen. Jos jossain vaiheessa tuntuu siltä, tee ihmeessä uusi kartta itsellesi <3 Ihanaa uutta viikkoa! Terkuin Merja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *